TOEFL Sınavı Hakkında Tüm Bilgiler-TOEFL Hazırlık Önerileri
04 May 2018
TOEFL Nedir?
Test of English as a Foreign Language ‘’Yabancı Dil İngilizce Sınavı’’ biçiminde açılıma sahip olan TOEFL sınavı, Amerika ve Kanada başta olmak üzere pek çok ülkede kabul gören Amerikan İngilizcesi seviye tespit sınavı olarak adlandırılır.
İlk kez 1964 yılında TOEFL adıyla düzenlenen bu sınav, başlangıçta yalnızca Amerika Birleşik Devletlerinde yer alan üniversitelere girişte istenen bir test iken; günümüzde Hollanda, Birleşik Krallık, İsveç, Yeni Zelanda, Avustralya, Singapur ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu 130 ülkede 9000’den fazla üniversite ve kurum tarafından kabul görmektedir. TOEFL Türkiye içinde yer alan bazı üniversite ve kurumlarda da geçerlidir. İngilizce TOEFL sınavının temel amacı, İngilizce eğitim veren okullarda okumak isteyen ve ana dili İngilizce olmayan kişilerin İngilizce okuma, yazma, dinleme ve konuşma seviyelerini belirlemektir.
TOEFL Sınavı Hangi Bölümlerden Oluşmaktadır?
TOEFL sınavının TOEFL iBT ve TOEFL PBT olarak iki farklı çeşidi bulunmaktadır. TOEFL PBT sınavı kağıt üzerinde gerçekleştirilir. Gelişen teknoloji ve TOEFL sınavına artan talep neticesinde 2005 yılından itibaren uygulamaya konulan TOEFL iBT sınavı ise internet üzerinden sağlanır.
TOEFL sınavının her iki türünde de farklı bölümler yer almaktadır. İnternet üzerinden gerçekleştirildiği için günümüzde fazlasıyla rağbet gören TOEFL iBT sınavı TOEFL listening, TOEFL reading, TOEFL speaking ve TOEFL writing olarak 4 aşamada gerçekleşir. TOEFL PBT sınavında ise TOEFL speaking topics aşaması bulunmaz. Bunun yerine bu sınav türünde kişilerin gramer bilgisini ölçen test ve TOEFL listening practice kısmı yer alır. TOEFL essay topics ise her iki sınav türünde de bulunmaktadır.
TOEFL Başvurusu Nasıl Yapılır?
TOEFL sınavı uzun yıllardır 165 ülkede 4500 farklı sınav merkezi tarafından organize edilmektedir. Dünya çapında incelediğimizde ise TOEFL sınavı toplamda en az 50 kez açılır ve adayların sınava giriş sınırı bulunmamaktadır. Adaylar sınavda başarısız oldukları zaman son sınavdan 12 gün geçtikten sonra bir sonraki sınava girme hakkına sahip olurlar.
TOEFL başvurusu online yollardan, postayla, telefonla ya da şahsen yapılabilir. Online kayıt işlemi hızlı ve kolay gerçekleştiği için adaylar tarafından da en çok tercih edilen yöntemdir. Tek yapılması gereken gerekli bilgileri girdikten sonra dünya genelindeki sınav merkezleri arasından sınava girilen yerin seçilmesi ve ilgili tarihlerin belirlenmesidir.
TOEFL sınavının başvuru sürecinde çoğu zaman aşırı talepten kaynaklı bazı sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle TOEFL kayıt işleminin sınav tarihinden 3 ya da 4 ay öncesinden yaptırılması kesinlikle tavsiye edilir.
TOEFL sınav ücreti ise iki farklı TOEFL sınav türüne göre farklılık gösterir. Bu ücretler ise sınavın gerçekleştiği yere göre de değişebilir.
TOEFL Puanlama ve Sonuç
TOEFL sınavında İngilizce yazma, okuma, anlama ve konuşma becerileri standart ölçülere bağlı olarak değerlendirilir. Katılımcılar ise en çok TOEFL kaç üzerinden değerlendirildiği sorusunu merak ederler.
TOEFL sınavı diğer sınavların aksine 120 puan üzerinden değerlendirilir ve böylece TOEFL puanlama sistemi 120 puan üzerinden hesaplanır. Özetle bir kişinin TOEFL en yüksek puan sonucu 120 olabilir. Ancak sınavın zorluğu ve içeriğinde farklı kategorilerin yer alması sebebiyle tam puan almak da oldukça zordur. TOEFL puan cetveli ise TOEFL iBT ve TOEFL PBT’de farklılık oluşturur.
TOEFL sınavında başarılı sayılmak için TOEFL 80 almak yeterli sayılır. Ancak TOEFL başarı puanları her kuruma göre de farklılık gösterebilir. Örneğin kişinin TOEFL başarı puanı sınavdan geçerli not sağlasa bile bazı üniversite ve kurumlar, sınav notunun yanı sıra sınav içindeki bölümlerin puanlama sistemine göre de değerlendirme yapabilmektedir. Özetle öğrencinin TOEFL 80 barajının ne kadar üstünde puan aldığına bağlı olarak öğrencilerin girebilecekleri kurum ya da okulların yelpazesi de büyük oranda genişleyecektir.
Katılımcıların en çok ilgilendikleri konu ise TOEFL kaç günde açıklanır sorusudur. TOEFL sınav sonuçları sınav tarihinden yaklaşık 10 gün sonra online olarak yayınlanmaktadır. İnternet üzerinden puanların açıklanmasının yanı sıra kişilerin seçtiği kurum ve kuruluşlara da TOEFL sonuçları otomatik olarak gönderilecektir. Katılımcıların bir diğer merak ettiği konu ise TOEFL kaç yıl geçerli sorusudur. TOEFL geçerlilik süresi ise 2 yıl olarak belirlenmiştir.
TOEFL Sınav Tarihleri 2017 - 2018
Her ülkede TOEFL tarihleri farklılık göstermektedir. Hatta herhangi bir ülkenin illerinde yer alan TOEFL sınav merkezleri arasında dahi bazı tarih farklılıkları söz konusudur. Örneğin TOEFL iBT 2017 yılına ait sınav takvimine göre en çok sınav açılan yerler İstanbul ve Ankara olmuştur.
Adayların TOEFL sınav başvurusu işlemini daha rahat sağlaması için ise sınav tarih çizelgesi aylar önceden resmi sayfalardan açıklanır. Böylece adaylar sınav tarihlerini öğrenmek için resmi sayfadan sınava girmek istedikleri ülkeyi ve bölgeyi seçerek kayıt işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirler.
TOEFL Hazırlık
TOEFL sınavına hazırlık aşaması oldukça disiplin gerektiren bir süreçtir. TOEFL sınavının hangi çeşidinden sınava girerseniz girin bu süreçte disiplinli bir çalışma gerçekleştirmeniz başarılı olmak için fazlasıyla önemli bir konudur. O halde TOEFL nasıl çalışılır sorusunun cevabını birlikte incelemeye başlayalım.
Bilindiği üzere TOEFl soruları her sene farklılık göstermektedir. Ancak sınavın mantığını kavramak adına TOEFL çıkmış sorular incelemesinin yapılması TOEFL sınav sorularına karşı sizleri daha doğru bir şekilde hazırlayacaktır.
Bunun yanı sıra piyasada bulunan TOEFL kitapları içinde doğru kaynak seçimi yapmanız da bu süreçte sizin daha doğru bir yol izlemenize fayda sağlayacaktır. TOEFL konularına hakim olmanın yanında TOEFL örnek soruları da çözmeniz hem eksiklerinizi görmenizde hem de sınava doğru bir şekilde hazırlanmanıza yararlı olur.
TOEFL kursu sayesinde ise bu süreci daha doğru bir şekilde yönetebilirsiniz. En alt seviyeden en ileri seviyeye kadar adayların ihtiyaçlarını en verimli bir şekilde karşılayan Wall Street English kursu sayesinde doğru kaynaklar ve disiplinli bir çalışma sistemi içinde sizlerde bu sınavı başarılı bir şekilde atlatabilirsiniz.