İngilizce Sunum Becerilerinizi Geliştirmenin 5 Yolu
04 May 2018
1- Sunum İçin Bir Taslak Hazırlayın
İngilizce sunumlarda bir taslak oluşturmak; içerik planı, görsel ve işitsel medya desteği gibi unsurları sunuya yerleştirmenizde büyük kolaylık sağlayacaktır. Bunun için sunumun giriş, gelişme, sonuç bölümlerinde hangi konuları ele alacağınızı, sunumda kullanacağınız görselleri ve videoları hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Metin yazma aşamasını kolaylaştırmak açısından önemli maddeleri ve ara başlıkları belirleyerek taslağınıza kaydedebilirsiniz.
2- Metni Oluştururken Farklı Kaynaklardan Yararlanın
Farklı kaynakları tarayıp anadilinizde özgün bir metin oluşturmanız kolaydır. Fakat İngilizce metin yazarken kaynaklarda geçen ifadelerden etkilenmeniz daha olasıdır. Bu durum sunumunuzda taklit bir üslubun oluşmasına yol açabilir. Yazınızda özgünlüğü korumak için taslağınızdaki başlıklara yönelik kaynak metinlerini inceledikten sonra, içeriğinizi bölümler halinde oluşturmayı deneyebilirsiniz. Çok sayıda kaynaktan yararlanmak, hem konunun derinliğini arttırmanıza hem de aynı ana fikre yönelik farklı ifadeler türetmenize yardımcı olacaktır.
3- Metni Tamamladıktan Sonra Mutlaka Yazım ve Dil bilgisi Denetimi Yapın
İngilizce sunumlar için anlaşılır ve hatasız bir yazılı içerik oluşturduğunuzdan emin olmak için yazım denetimi yapmalısınız. Bunun için online gramer denetleyicilerden veya sözlüklerden faydalanabilirsiniz. Metninizde çok sayıda örneği sıraladığınız cümleleri düz yazı şeklinde yazmak yerine maddeler halinde yazarak sunum sırasında okuma kolaylığı sağlayabilirsiniz. Uzun cümleleri kısaltarak anlatım bozukluklarını giderebilir ve sunumu dinleyiciler açısından daha rahat anlaşılır bir hale getirebilirsiniz.
4- Sunumu Prova Edin
Sunumda nasıl bir hitap tekniği kullanmanız gerektiğine önceden karar verebilmek için prova yapmalısınız. Sunumdan önce prova yapmak; konuşmanızı çok daha doğal, akıcı bir hale getirmenize ve sunum sırasında heyecanınızı kontrol altında tutmanıza da yardımcı olacaktır. İngilizce telaffuz konusunda zorluk yaşıyorsanız sunumdaki yazılı içeriğin tamamını bir sesli sözlükten dinleyerek hatalarınızı düzeltebilirsiniz.
5- Dinleyici Odaklı Bir Sunum Planı İzleyin
Sunumun dinleyiciler açısından ilgi çekici ve eğitici bir hale gelmesi için görsel unsurlarla desteklenmiş, akıcı bir sunum oluşturmaya özen göstermelisiniz. Sunumdaki metni aynen okumak yerine konuşma havası içinde örneklendirmeler ve eklemeler yaparak sunmak dinleyicilerin dikkatini çekmenizi sağlayacaktır. Dinleyicilere söz hakkı vererek soru sormaya ve katılım göstermeye teşvik edebilirsiniz.